Jadłospis

JADŁOSPIS 19-23.07.2021r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
19.07.
poniedziałek
Herbata owocowa  
Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu i rzodkiewką, papryka czerwona
Kasza gryczana, gulasz wieprzowy z szynki w sosie własnym, mizeria ze szczypiorkiem
Lemoniada cytrynowa
Zupa z fasolką szparagową


Koktajl na bazie mleka z truskawek i banana
20.07. wtorek Płatki jaglane na mleku z malinami
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, konfitura niskosłodzona, ogórek zielony
Puree ziemniaczane z koperkiem, pulpet cielęcy ze szpinakiem zapiekany w piecu konwekcyjnym w sosie jarzynowym z kurkumą  
surówka „colesław”
Kompot wieloowocowy
Pomidorowa z makaronem 200ml
Nektarynka
21.07 środa Płatki owsiane na mleku z brzoskwinią
Pieczywo mieszane, masło, schab pieczony własnego wypieku, pomidor bez skórki
Ryz zapiekany z jabłkami, rodzynkami i cynamonem z sosem jogurtowym
Kompot wiśniowy
Barszcz ukraiński
Arbuz
22.07. czwartek Płatki kukurydziane na mleku
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, pasta z twarogu i rzodkiewki, ogórek zielony
Makaron z sosem bolońskim na mięsie drobiowym
Lemoniada arbuzowa z miętą
Zupa kalafiorowa z koperkiem Chałka drożdżowa z masłem i konfiturą niskosłodzoną


23.07. piątek Płatki jęczmienne na mleku z suszoną żurawiną
Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z koperkiem, warzywne paluszki: papryka kolorowa, marchewka
Ziemniaczane puree, pulpeciki rybne w sosie koperkowym, bukiet warzyw okraszany masełkiem
Kompot wieloowocowy
Barszcz biały z majerankiem



Smoothie z banan, malin i brzoskwini












JADŁOSPIS 26-30.07.2021r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
26.07. poniedziałek Owsianka na mleku z morelami
Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu z ogórkiem zielonym, sałata
Kasza bulgur z sosem węgierskim
Kompot jagodowy
Zupa brokułowa
Jabłko
27.07. wtorek Płatki jęczmienne na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z łososiem, pomidor bez skórki
Ziemniaki z wody, pulpet wieprzowy w sosie paprykowym, sałata ze śmietaną
Kompot wieloowocowy
Zupa z cukinią i makaronem
Arbuz

28.07. środa Kawa inka
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, wędlina, ogórek zielony
Puree ziemniaczane z kurkumą, gulasz z piersi kurczaka w sosie majerankowym, mizeria ze świeżych pomidorów
Kompot z czarnej porzeczki
Kapuśniak
Papryka kolorowa, kalarepa, marchewka- mix warzyw do schrupania
29.07. czwartek Płatki orkiszowe na mleku
Pieczywo mieszane, masło, polędwica wp. (własny wyrób), papryka ogórek zielony, sałata
Makaron kokardka z truskawkami, brzoskwiniami i twarogiem
Kompot wieloowocowy
Zupa rybka pływa
Arbuz

30.07. piątek

Kasza manna z borówkami
Pieczywo mieszane, masło, jajecznica na parze ze szczypiorkiem, papryka czerwona
Warzywne curry na bazie ciecierzycy z ryżem parabolicznym
Kompot wiśniowy
Zup ogórkowa z koperkiem Ciasto ucierane z owocami (własny wypiek), sok jednodniowy

Dzieci mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej (napar słomkowy)), wody niegazowanej, mineralnej, która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo). Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).