Jadłospis

JADŁOSPIS 01-09.04.2021r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
01.04 czwartek Płatki ryzowe na mleku
Pieczywo mieszane, masło, hummus z marchewką i suszonymi pomidorami, papryka kolorowa
Ziemniaczane puree, udziec z indyka w sosie własnym, fasolka szparagowa okraszana masełkiem
Kompot malinowy
Barszcz czerwony z majerankiem

 
Chrupki kukurydziane, winogron
02.04 piątek Płatki jaglane na mleku z suszoną żurawiną
Pieczywo mieszane, masło, omlet z brokułami
Ryz paraboliczny z kurkumą, ryba po grecku
Kompot wieloowocowy
Zupa ogórkowa z koperkiem





 
Smoothie owocowe (banan, jabłko, truskawki)



 
06.04 wtorek Kawa zbożowa na mleku z miodem pszczelim
Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z koperkiem, wędlina, ogórek zielony, papryka czerwona

 
Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i bazylią
Kompot truskawkowy
Zupa jarzynowa





 
Mus owocowo-warzywny, chlebek ryzowy
07.04. środa Owsianka z morelami suszonymi
Pieczywa mieszane, masło, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor bez skórki
Ziemniaczane puree, polędwica drobiowa z indyka pod pierzynka z marchewki i pora, buraczki z jabłkiem
Kompot wieloowocowy
Kapuśniak z białej kapusty

 
Gruszka, banan
08.04 czwartek

 
Kasza manna z malinami na mleku
Pieczywo mieszane, masłoser żółty, dżem niskosłodzony, sałata, rzodkiewka

 
Kasza gryczana na sypko, gulasz z szynki wp w sosie własnym, surówka z ogórka kiszonego
Kompot wieloowocowy
Krem z białych warzyw





 
Jabłko zapiekane ze śliwką



 
09.04 piątek Płatki orkiszowe na mleku
Pieczywo mieszane, masło, jajecznica na parze ze szczypiorkiem, papryka, marchewka
Ziemniaki z wody, pulpet rybny z porem zapiekany w piecu konwekcyjnym, sos jarzynowy, surówka „colesław”
Kompot jagodowy
Pomidorowa z ryżem Koktajl owocowy z jogurtem naturalnym




































JADŁOSPIS 12-16.04.2021r.
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
12.04 poniedziałek Zacierka na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta z wędliny i jarzyn, pomidor bez skórki
Kaszotto kuskus z mięsem drobiowym i warzywami
Kompot z czarnej porzeczki z cukrem brązowym
Zupa ogórkowa banan





 
13.04 wtorek Płatki jaglane na mleku, Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, jajko na twardo, papryka czerwona

 
Ziemniaczane purre, kotlet włoski, surówka z buraków, papryki, ogórka kiszonego
Kompot wieloowocowy

 
Zupa pomidorowa z makaronem

 
Ciasteczko owsiane z żurawiną

 
14.04 środa Płatki kukurydziane na mleku
Pieczywo mieszane, masło, parówka z wody, keczup, ogórek zielony, papryka kolorowa- paluszki warzywne
Racuszki drożdżowe z jabłkiem i sosem jogurtowym z wanilią
Kompot wiśniowy
Zupa brokułowa z koperkiem Marchewka, nektarynka, winogron- mix witamin
15.04 czwartek
GRECKI
Herbatka miętowa
Pieczywo mieszane, masło, twarożek z rzodkiewką
Jabłko

 
Ziemniaczane purre z koperkiem, Kofty wołowe z cynamonem z sosem tzatzyki, sałatka grecka
Kompot z czarnej porzeczki
Grysikowa Maliny z jogurtem greckim
16.04 piątek

 
Owsianka na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z awokado, papryka czerwona
Ryz uprażony na sypko, pulpeciki cielęce w sosie koperkowym, bukiet warzyw okraszany masełkiem
Kompot wieloowocowy
Zupa rybka pływa Chałka z masłem i dżemem niskosłodzonym, herbatka owocowa



Dzieci podczas pobytu w żłobku mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej słomkowej), wody niegazowanej, mineralnej, która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo).
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie